Les
Meteorieten
Meteorieten zijn stukken steen uit de ruimte die op aarde gevallen zijn. Ze veroorzaken soms flinke kraters. Hoe kraters ontstaan en hoe die er uitzien ontdekken de leerlingen door te experimenteren.
Po 3 - 4
Les
Hoe ontstaan marskanalen?
Leerlingen maken in deze les hun eigen marskanalen. Ze leren dat water ronde, natuurlijke kanalen kan vormen. Heel anders dan de rechte kanalen die mensen graven.
Po 5 - 6
Les
Waterdruppels
In deze les komen leerlingen er achter dat wolken heel verschillend kunnen zijn. Ook maken ze zelf een regenboog waarvan ze de kleuren kunnen benoemen.
Po 1 - 2
Les
Dieren in de kou
Leerlingen leren over verschillende soorten weer en kunnen benoemen hoe dieren zich aanpassen aan bijzondere weersomstandigheden.
Po 1 - 2
Les
Licht en donker
leerlingen ervaren de verschillen tussen licht en donker en kunnen natuurlijke en door de mens gemaakte lichtbronnen benoemen. Ook merken zij dat iets doen in het donker erg lastig is.
Po 1 - 2
Les
Welke kleding trek je aan?
Leerlingen leggen het verband tussen het weer en de seizoenen en welke kleding je op bepaalde momenten het beste kunt dragen om het niet te koud of te warm te hebben.
Po 1 - 2
Les
Warm en koud
De leerlingen experimenteren met ijsblokjes om de warmte van de zon te ontdekken. Wat is het verschil tussen in de zon staan en in de schaduw?
Po 1 - 2
Les
Waar blijft de regen?
Het weer is telkens weer anders. Welke soorten neerslag kennen wij? Waar komt die vandaan? De leerlingen meten zelf de neerslag en leren over de waterkringloop.
Po 3 - 4
Les
Landklimaat en zeeklimaat
Hoe komt het dat het 's zomers op het land warmer is dan aan zee? De leerlingen ontdekken met een proefje dat dit komt door het verschil in afkoeling van het land en het water.
Po 3 - 4
Les
Bomen in de seizoenen
De seizoenen bepalen ons leefritme. Leerlingen leren de seizoenen te herkennen aan de hand van bomen en andere kenmerkende elementen.
Po 3 - 4
Les
Oost, west, thuis best
Om te ontdekken hoe een kompas werkt, maken de leerlingen er zelf één. Zo leren ze ook de windrichtingen kennen. Wonen ze zelf ten noorden, oosten, zuiden of westen van de school?
Po 5 - 6
Les
Sterke lucht
Lucht is overal om ons heen. Je kunt het niet zien en toch drukt het op onze schouders. Hoe meet je dan zoiets? In deze les maken de leerlingen een barometer en houden de luchtdruk een paar dagen bij.
Po 5 - 6
Les
Seizoenen op de wereld
Welke seizoenen zijn er en hoe komt het dat deze veranderen? De leerlingen experimenteren met licht op aardbollen en krijgen zo meer inzicht in de afwisseling van seizoenen.
Po 5 - 6
Les
De zonnewijzer
De zon verlicht de aarde. Vroeger maakten de mensen gebruik van de zon om de tijd af te lezen. Hoe deden ze dat? De leerlingen maken zonnewijzers om zelf de tijd te kunnen aflezen.
Po 5 - 6
Les
Zonsverduistering
Soms is er ergens op aarde een zonsverduistering. Hoe ontstaat die? Waarom zie je deze heel weinig? Leerlingen maken een opstelling van de aarde, maan en zon en ontdekken zo meer over dit fenomeen.
Po 5 - 6
Les
Sterrenbeelden en horoscopen
De leerlingen maken een werkstuk over een sterrenbeeld uit de dierenriem en leren dat sterren in hetzelfde sterrenbeeld niet allemaal op dezelfde afstand van de aarde staan.
Po 5 - 6
Les
Weerstation De Klas
Leerlingen maken hun eigen weerstation en leren omgaan met meetinstrumenten. Ze doen hun eigen metingen en verwerken die tot een weerjournaal.
Po 7 - 8
Les
Wat is de invloed van de zon?
Leerlingen maken een opstelling van de aarde en de zon. Door daarmee te experimenteren komen ze erachter waarom we op aarde seizoenen hebben.
Po 7 - 8