Les
Wat kun je met zonne-energie?
Met de zon kun je elektrische energie opwekken. En met die energie kun je een autootje laten rijden. Dat autootje bouwen de leerlingen zelf. Daarna is er de zonnerace.
Po 7 - 8
Les
Biodiversiteit
Biodiversiteit is belangrijk voor een gezond ecosysteem. De biodiversiteit rond de school onderzoeken geeft leerlingen een idee over de veelheid van voorkomende levensvormen. De resultaten van het ond
Po 7 - 8
Les
In het ISS
Hoe overleef je in een ruimtestation dat rond de aarde zweeft. Verschillende systemen zorgen ervoor dat astronauten goed kunnen (over)leven. Terwijl dat op aarde juist heel vanzelfsprekend is.
Po 7 - 8
Les
Weer in de klas
Zelf meten aan het weer en de gegevens verwerken als echte meteorologen is de kern van deze les. Wat is het verschil tussen klimaat en weer en wat heeft de dampkring hiermee te maken?
Po 7 - 8
Les
Invloed op het weer: oceaanstromen
In deze les bootsen de leerlingen zelf oceaanstromingen na met drie experimenten.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Oceaanstromingen
Waarom zijn er verschillende weertypen op aarde? Hoe kan het op aarde tegelijkertijd warm en droog én warm en nat zijn? De leerlingen maken kennis met twee processen: convectie en het Corioliseffect.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Klimaten en het weer op aarde
Er zijn vijf primaire klimaatzones: tropisch, droog, gematigd, land- en poolklimaat. In deze les maken de leerlingen posters over de belangrijkste klimaten op aarde.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Precessie
Hoe komt het dat sterrenbeelden verschuiven? En wat heeft een tolletje te maken met het draaien van de aarde? Dit zijn vragen waar de leerlingen in deze les over nadenken en antwoord op krijgen.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Een echte meteoroloog
Wat is het verschil tussen weer en klimaat en hoe doe je zelf weermetingen?
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Satellieten bekijken de aarde
Boven ons hoofd zweven zo’n 600 werkende satellieten. Maar wat doen ze eigenlijk? In deze les ontdekken leerlingen waar satellieten voor gebruikt worden en hoe het kan dat ze niet neerstorten.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Meteoren, meteorieten en kraters
De theorie dat dinosauriërs massaal stierven door een meteorietinslag is welbekend. Maar wat is en doet een meteoriet nou precies? In deze les doen leerlingen onderzoek naar de vorming van kraters.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
De zon, bron van energie
Vrijwel alle energie op aarde komt direct of indirect van de zon af. Hoe gebruiken we die energie? In deze les denken de leerlingen na over deze vraag en leren ze hoe een zonnecel werkt.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Waterkringloop
Wij hebben water nodig om te kunnen overleven. Maar drinken wij eigenlijk hetzelfde water dat dinosaurussen vroeger dronken? In deze les zoeken de leerlingen uit hoe de kringloop van water werkt.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Seizoenen op aarde
Waarom is het in de winter koud? En waarom is het in de zomer dan warmer? Met een zelfgemaakt model onderzoeken leerlingen de seizoenswisselingen en de verschillen tussen zomer en winter.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Kijken naar de hemel
Gedurende een dag zijn er aan de hemel vele kleuren te ontdekken. Hoe ontstaan deze kleurverschillen? Door middel van een aantal experimenten vinden leerlingen antwoord op deze vraag.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Golfstromen
Met behulp van experimenten leren leerlingen over golfstromen in de oceanen en het wat de gevolgen kunnen zijn van verstoring van deze klimaatbepalende stromingen van watermassa’s op aarde.
Po 7 - 8
Les
Kijken naar de aarde
Satellieten houden de aarde in de gaten. Wat gebeurt er met de oceanen, het weer, het hoe gebruikt de mens de grond. In deze les wordt alles van dichtbij bestudeerd door de leerlingen.
Po 7 - 8
Les
Magnetische velden
Magnetisme boeit leerlingen uitermate. Onzichtbare krachten trekken metalen aan. Magnetische velden kun je zichtbaar maken. In deze les gaan leerlingen dat op verschillende manieren onderzoeken.
Po 7 - 8