Les
Zonnestelsel in een kring
Laat alle kinderen in een kring de beweging van de aarde, de zon en andere hemellichamen nadoen. Zo ontdekken de leerlingen hoe ons zonnestelsel is opgebouwd en hoe de planeten bewegen.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Hoe werkt een zonnepaneel?
Speel het zonnecelspel en experimenteer met echte zonnepanelen. Heb je geen zonnepanelen? Het kan ook met ruitjespapier en een zaklamp.
Po 7 - 8
Les
Kijken naar luchtvervuiling
In deze les werken de leerlingen met de satellietmetingen van stikstofdioxide.
Vwo 2 - 3
Les
Satellieten en Aardobservatie
NLT-module over hoe we de metingen van satellieten kunnen gebruiken om processen op aarde in kaart te brengen. De module gaat zowel over hoe de satellieten meten als hoe we de data kunnen gebruiken.
Vwo 5 - 6
Les
Het broeikaseffect
Zonder dampkring zouden we niet op aarde kunnen leven. En het broeikaseffect zorgt voor een lekkere temperatuur. Maar wat als er teveel broeikasgassen in de dampkring blijven hangen?
Po 7 - 8
Les
Broeikaseffect
Klimaatverandering, koolstofdioxide-uitstoot en het stijgen van de zeespiegel. Deze begrippen hebben te maken met het broeikaseffect. In deze les onderzoeken de leerlingen deze begrippen.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Nederland gezien vanaf boven
Met het Satellietdataportaal kun je veranderingen in het landschap goed monitoren.
Po 7 - 8
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Een echt ruimtepak
Leerlingen leren dat kleding je beschermt. Een astronaut in de ruimte moet ook goed beschermd zijn. Daarom draagt hij een bijzonder pak. De leerlingen maken een ruimtepak als afsluiting.
Po 1 - 2
Les
Het ijs smelt!
Het ijs op de Noord- en Zuidpool smelt, maar wat heeft dit voor gevolgen? Door het doen van verschillende experimenten met ijs ervaren leerlingen zelf hoe dit het klimaat kan beïnvloeden.
Po 5 - 6
Les
Maansverduistering en fasen van de maan
In een interactieve opstelling leren leerlingen waarom je soms een volle maan kunt zien en soms een halve. Ze leren de maanfasen herkennen en benoemen. En hoe zit dat met maansverduistering?
Po 7 - 8
Les
Het leven van een satelliet
Waar gebruiken we satellieten voor? En wat gebeurt er als ze uitvallen?
Po 7 - 8
Les
Hoe maak je duurzame koffie met satellietdata?
Hoe meet je CO2 uitstoot met een satelliet? En hoe helpt deze data bij het verduurzamen van de koffie industrie?
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Bodemvocht meten vanuit de ruimte
Hoe meet je bodemvocht met een satelliet? En hoe helpt deze data bij het monitoren van droogte en overstromingen?
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
De verzonken tralie
Wetenschapper Ruud Hoogeveen geeft uitleg over de 'verzonken tralie', een onderdeel van satellietinstrument Tropomi dat licht in de atmosfeer meet.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Hoe meet je luchtvervuiling?
In deze video demonstreert Professor Pieternel Levelt verstrooiing en absorptie van licht. Met behulp van deze eigenschappen kunnen satellieten luchtvervuiling meten
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Wat doe je op een dag?
Hoe delen leerlingen hun dag in? Wat doe je als je wakker wordt? Leerlingen leren over ochtend, middag, avond en nacht en wat je op die momenten van de dag doet.
Po 1 - 2