PO/VO
Project
Terug naar Astro Pi

Mission Space Lab

16 september 2024 - 24 maart 2025
In Mission Space Lab zetten leerlingen een experiment op dat de Astro Pi in het ISS kan uitvoeren. Ze kunnen kiezen uit twee thema’s: Leven in de ruimte, en Leven op aarde. Ze kunnen metingen verrichten aan temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid en een bewegingssensor, of een foto van het aardoppervlak in infrarood maken. 
Hoe bedenk ik een goed idee voor Mission Space Lab?
Hoe meedoen?
Om mee te kunnen doen, moeten teams eerst worden geregistreerd via de officiële Astro Pi website. Na registratie schrijven de leerlingen een kort voorstel van hun onderzoekje, waarbij ze gebruik maken van de sensoren en/of de camera van de Astro Pi. Begin november krijgen de leerlingen te horen of hun voorstel is goedgekeurd. Alle onderzoeksvoorstellen die de Astro Pi kan uitvoeren, worden in principe goedgekeurd. Alle scholen met één of meerdere goedgekeurde voorstellen krijgen gratis een Astro Pi kit toegestuurd. Leerlingen kunnen deze Astro Pi kit gebruiken om hun programma te testen. Ook kunnen ze deze gebruiken voor experimenten op aarde en hun resultaten vergelijken met die van de Astro Pi in het ISS. Leerlingen krijgen tot februari (zie tijdlijn) de tijd om hun computerprogramma te uploaden.

In april draaien de ingestuurde programma’s in het ISS en in mei krijgen de leerlingen hun data vanuit het ISS voor hun verslag terug. Als ze het verslag naar ESA sturen, krijgen ze een deelnamecertificaat en maken ze kans op een prijs.

Hoe bereid ik mijn leerlingen voor?
De leerlingen kunnen op elk moment oefenen met de Astro Pi met behulp van het lesmateriaal dat gratis is te downloaden - rechts op deze pagina te vinden. Als de leerlingen nog geen Astro Pi kit hebben, kunnen ze oefenen met de Astro Pi simulator van Trinket.

Voorwaarden voor deelname
Leeftijd tot en met 19 jaar
2 tot 4 leerlingen per team
Minimaal 1 volwassen begeleider
Deelname aan een volgende fase alleen na goedkeuring ESA.

Tijdlijn
Start: 16 september 2024
Eind: 24 februari 2025