Mission Space Lab is een missie die over meerdere lesuren gespreid is. De leerlingencoderen een experiment aan boord van het ISS.
Voor het schooljaar 2024-2025 is de opdracht: Meet de snelheid van het ISS (tov de aarde) door gebruik te maken van de Astro Pi camera of sensoren. Ieder team kan gedurende maximaal10 minuten gebruik maken van de Astro Pi in het ISS.
Hoe meedoen?
Meedoen kan door registratie via de officiële Astro Pi website. Dit kan vanaf 16 september 2024. Na registratie kunnen de leerlingen gelijk aan de slag met het ontwerpen van hun experiment. Ze schrijven hun code online op een website waar ze kunnen zien hoe de Astro Pi reageert op hun code. Als de code klaar is, dan uploaden ze hem naar ESA. Na goedkeuring wordt de code op een van de de Astro Pi’s in het ISS gedraaid. Na afloop ontvangen de leerlingen hun meetdata en een certificaat met daarop het tijdstip waarop de code is uitgevoerd en de locatie waarop het ruimtestation ISS zich toen bevond.
Voor de uitvoering van hun experiment kunnen de leerlingen kiezen uit een aantal sensoren van de Astro Pi:
Passieve infrarood sensor
Kleur- en helderheidssensor
Gyroscoop-, versnellingsmeter- en magnetometersensor voor traagheidsmeting (IMU)
Temperatuursensor
Vochtigheidssensor
Druksensor
De teams schrijven hun code met behulp van een Python-bibliotheek die de Raspberry Foundation speciaal voor Mission Space Lab-teams levert. Deze bibliotheek simuleert de run van het programma op basis van historische gegevens van eerdere Astro Pi-missies. Schrijven en testen van de codes kan met elke macOS, Microsoft Windows of Linux computer gebruiken. De Python-bibliotheek werkt op elk standaard besturingssysteem op een lokale computer.