PO/VO
Project
Terug naar Astro Pi

Mission Space Lab

Start september 2020
In Mission Space Lab zetten leerlingen een experiment op dat de Astro Pi in het ISS kan uitvoeren. Ze kunnen kiezen uit twee thema’s: Leven in de ruimte, en Leven op aarde. Ze kunnen metingen verrichten aan temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid en een bewegingssensor.
Hoe meedoen?
Begin met de teams te registreren via de officiële Astro Pi website
Na registratie schrijven de leerlingen een kort voorstel van hun onderzoekje, waarbij ze gebruik maken van de sensoren en/of de camera van de Astro Pi.

Begin november krijgen de leerlingen te horen of hun voorstel is goedgekeurd. Alle onderzoeksvoorstellen die de Astro Pi kan uitvoeren, worden in principe goedgekeurd. Alle scholen met één of meerdere goedgekeurde voorstellen krijgen gratis een Astro Pi kit toegestuurd. Leerlingen kunnen deze Astro Pi kit gebruiken om hun programma te testen. Ook kunnen ze deze gebruiken voor experimenten op aarde en hun resultaten vergelijken met die van de Astro Pi in het ISS. Leerlingen krijgen tot februari 2021 de tijd om hun computerprogramma te uploaden.

In april draaien de ingestuurde programma’s in het ISS en in mei krijgen de leerlingen hun data vanuit het ISS voor hun verslag terug. Als ze het verslag naar ESA sturen, krijgen ze een deelnamecertificaat en maken ze kans op een prijs.

Hoe bereid ik mijn leerlingen voor?
De leerlingen kunnen op elk moment oefenen met de Astro Pi met behulp van Astro Pi commandokaarten. Als de leerlingen nog geen Astro Pi kit hebben, kunnen ze oefenen met de Astro Pi simulator van Trinket.
Meer informatie over de Astro Pi vindt u ook in de docentenhandleiding
Leeftijd tot en met 19 jaar
2 tot 4 leerlingen per team
Minimaal 1 volwassen begeleider
Deelname aan een volgende fase alleen na goedkeuring ESA.

Tijdlijn
14 sep 2020 - Start inschrijving
23 okt 2020 - Deadline insturen idee
12 feb 2021 - Deadline insturen programma
De ingestuurde programma’s zullen in april 2021 in het ISS draaien.
In mei 2021 ontvangen de leerlingen de resultaten voor hun verslag.