Filter resultaten
Filter wissen
Les
Zonsverduistering
Soms is er ergens op aarde een zonsverduistering. Hoe ontstaat die? Waarom zie je deze heel weinig? Leerlingen maken een opstelling van de aarde, maan en zon en ontdekken zo meer over dit fenomeen.
Po 5 - 6
Les
Sterrenbeelden en horoscopen
De leerlingen maken een werkstuk over een sterrenbeeld uit de dierenriem en leren dat sterren in hetzelfde sterrenbeeld niet allemaal op dezelfde afstand van de aarde staan.
Po 5 - 6
Les
Leven in het Melkwegstelsel
De Melkweg is een verzameling van stof, gas, miljarden sterren en is ontzettend groot. De leerlingen leren over de Melkweg en maken een eigen melkwegstelsel.
Po 5 - 6
Les
Kijk op de aarde
Hoe komt het dat topografische kaarten de aarde plat maken? Op internet kun je veel kaarten vinden. Leerlingen gebruiken Google Maps en maken verschillende kaartopdrachten.
Po 5 - 6
Les
Uit welk land komt deze raket?
Raketten komen uit verschillende landen. Hoe kun je zien uit welk land een raket komt? Leerlingen ontwerpen een raket en leren de vlaggen van verschillende landen te herkennen.
Po 5 - 6
Les
Voeding
Om in de ruimte te kunnen eten, krijgen astronauten speciaal voedsel mee. Dat moet natuurlijk wel gezond zijn. De leerlingen doen onderzoek naar de voedingsstoffen in verschillende producten.
Po 5 - 6
Les
Leven op andere planeten
Als er leven zou zijn op andere planeten, hoe zou dat er dan uitzien? De leerlingen denken na over hoe de omstandigheden op een planeet de vorm van leven beïnvloeden.
Po 5 - 6
Les
Een robotarm
Hoe repareer je een ruimtestation zonder naar buiten te gaan? Met een robotarm! De leerlingen maken een eigen robotarm en doen er experimenten mee.
Po 5 - 6
Les
Grote en kleine planeten
Wie weet welke planeet het grootst is? De leerlingen maken modellen van de planeten op schaal en leren zo de verhoudingen tussen de planeten kennen.
Po 5 - 6
Les
De acht planeten
Leerlingen maken samen een uitgebreide planeten-encyclopedie die door de hele klas geraadpleegd kan worden.
Po 5 - 6
Les
Een vreemde planeet
Hoe worden planeten in ons zonnestelsel onderzocht? In deze les gaan leerlingen zelf "planeten" onderzoeken, zoals dat in het echt ook plaats vindt.
Po 5 - 6 - 7 - 8
Les
Het eetbare zonnestelsel
De acht planeten van ons zonnestelsel zijn niet even groot. In deze les leren de leerlingen de verhouding in grootte van de planeten.
Po 5 - 6
Les
Ruimteziek
Veel astronauten hebben last van ruimteziekte. Hoe kun je dat vergelijken met bewegingsziekte op aarde? Deze les laat leerlingen onderzoeken waar bewegingszieken ontstaan door experimenten te oen.
Po 5 - 6
Les
Ontwerp je luchtraket
In deze les maken leerlingen zelf een luchtraket, die ze testen en verbeteren.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Hoe hoog is dat?
Leerlingen leren hoe een satelliet hoogte kan meten en waar deze gegevens voor gebruikt worden. Daarna bouwen en spelen ze het Satellietspel. Ze zetten metingen om in code en maken een hoogtekaart.
Po 5 - 6
Les
Robots op Mars - een mensrobot
Een introductie op computers en programmeren. Zonder computer! De ene leerling programmeert de andere leerling en leert spelenderwijs hoe ene computer werkt.
Po 5 - 6 - 7 - 8
Les
Zonnestelsel in een kring
Laat alle kinderen in een kring de beweging van de aarde, de zon en andere hemellichamen nadoen. Zo ontdekken de leerlingen hoe ons zonnestelsel is opgebouwd en hoe de planeten bewegen.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Het ijs smelt!
Het ijs op de Noord- en Zuidpool smelt, maar wat heeft dit voor gevolgen? Door het doen van verschillende experimenten met ijs ervaren leerlingen zelf hoe dit het klimaat kan beïnvloeden.
Po 5 - 6