Les
Dieren in de kou
Leerlingen leren over verschillende soorten weer en kunnen benoemen hoe dieren zich aanpassen aan bijzondere weersomstandigheden.
Po 1 - 2
Les
Landklimaat en zeeklimaat
Hoe komt het dat het 's zomers op het land warmer is dan aan zee? De leerlingen ontdekken met een proefje dat dit komt door het verschil in afkoeling van het land en het water.
Po 3 - 4
Les
Weer in de klas
Zelf meten aan het weer en de gegevens verwerken als echte meteorologen is de kern van deze les. Wat is het verschil tussen klimaat en weer en wat heeft de dampkring hiermee te maken?
Po 7 - 8
Les
Invloed op het weer: oceaanstromen
In deze les bootsen de leerlingen zelf oceaanstromingen na met drie experimenten.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Oceaanstromingen
Waarom zijn er verschillende weertypen op aarde? Hoe kan het op aarde tegelijkertijd warm en droog én warm en nat zijn? De leerlingen maken kennis met twee processen: convectie en het Corioliseffect.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Klimaten en het weer op aarde
Er zijn vijf primaire klimaatzones: tropisch, droog, gematigd, land- en poolklimaat. In deze les maken de leerlingen posters over de belangrijkste klimaten op aarde.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Een echte meteoroloog
Wat is het verschil tussen weer en klimaat en hoe doe je zelf weermetingen?
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Golfstromen
Met behulp van experimenten leren leerlingen over golfstromen in de oceanen en het wat de gevolgen kunnen zijn van verstoring van deze klimaatbepalende stromingen van watermassa’s op aarde.
Po 7 - 8
Les
Omstandigheden op aarde
Leerlingen doen experimenten om de verschillen tussen de ruimte en aarde te onderzoeken.
Po 7 - 8
Les
Kijken naar luchtvervuiling
In deze les werken de leerlingen met de satellietmetingen van stikstofdioxide.
Vwo 2 - 3
Les
Satellieten en Aardobservatie
NLT-module over hoe we de metingen van satellieten kunnen gebruiken om processen op aarde in kaart te brengen. De module gaat zowel over hoe de satellieten meten als hoe we de data kunnen gebruiken.
Vwo 5 - 6
Les
Het broeikaseffect
Zonder dampkring zouden we niet op aarde kunnen leven. En het broeikaseffect zorgt voor een lekkere temperatuur. Maar wat als er teveel broeikasgassen in de dampkring blijven hangen?
Po 7 - 8
Les
Broeikaseffect
Klimaatverandering, koolstofdioxide-uitstoot en het stijgen van de zeespiegel. Deze begrippen hebben te maken met het broeikaseffect. In deze les onderzoeken de leerlingen deze begrippen.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Het ijs smelt!
Het ijs op de Noord- en Zuidpool smelt, maar wat heeft dit voor gevolgen? Door het doen van verschillende experimenten met ijs ervaren leerlingen zelf hoe dit het klimaat kan beïnvloeden.
Po 5 - 6
Les
Hoe meet je luchtvervuiling?
In deze video demonstreert Professor Pieternel Levelt verstrooiing en absorptie van licht. Met behulp van deze eigenschappen kunnen satellieten luchtvervuiling meten
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2