Nieuws

Start van ruimtevaartprojecten voor schooljaar 2023-2024

In het komende schooljaar gaat er weer een aantal inspirerende ruimtevaartprojecten van start, voor zowel primair als voortgezet onderwijs. Kies een project en verdiep je goed in een onderwerp binnen de ruimtevaart. Zo kun je je eigen maanbasis ontwerpen of zelf een satelliet bouwen van een frisdrankblikje. Of ontdek een van de andere interessante projecten.
Moon Camp challenge
Misschien wonen, werken en trainen astronauten en trainen astronauten in de toekomst wel op de maan. Hoe zou hun maanbasis eruitzien en hoe voorzien zij zichzelf? Bij dit project gaan leerlingen in groepjes van 2-6 aan de slag en ontwerpen ze hun eigen maanbasis. Hierbij kunnen ze het 3D programma TinkerCad gebruiken of een maquette maken. Moon Camp Challenge begint op 21 september en deelname is mogelijk t/m 19 jaar.
 
Astro Pi
Een experiment doen in de ruimte of een zelfgeschreven computercode naar het internationale ruimtestation ISS sturen? Dat kan door een computerprogramma te schrijven voor de Astro Pi, een kleine computer in ISS. Leerlingen kunnen deze Astro Pi’s programmeren zodat deze een plaatje laat zien op het scherm, of metingen verricht en data terugstuurt naar de aarde. Meedoen aan Astro Pi kan in twee categorieën: Mission Zero voor leerlingen van 9 t/m 14 jaar (vanaf 18 september) of Mission Space Lab voor leerlingen t/m 19 jaar (vanaf 6 november). 
 
CanSat competitie
Maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie; dat is de opdracht van de CanSat competitie. Leerlingenteams bedenken, bouwen en testen hun eigen satelliet. Ze nemen het op tegen teams uit het hele land. De tien beste teams krijgen de kans hun Cansat met een echte raket te laten lanceren. Daarnaast wordt de winnaar van de Nederlandse competitie samen met andere winnende Europese teams uitgenodigd voor een feestelijk eindevenement bij ESA/ESTEC in Noordwijk. Dit project is geschikt voor bovenbouw havo of vwo en kan als profielwerkstuk of meesterproef gedaan worden. De CanSat competitie start in september 2023, maar als je op de hoogte wilt blijven, laat het dan weten via [email protected].
 
Mission X
Als astronaut in de ruimte is het belangrijk om veel te sporten en gezond te blijven. Hoe astronauten fit blijven ontdek je met het project Mission X. Leer samen met je klas hoe je traint als een echte astronaut in een achtweekse training. Of doe mee met de wereldwijde Walk to the Moon Challenge. Mission X is een wereldwijd project geschikt voor groep 4 t/m 8 en start in september 2023.